21 Haziran 2015 Pazar

Siyonağ ile Damga Yapımı



  Bugün sizlere kolayca nasıl damga yapılabilir ondan bahsedeceğim. Öncelikle  damga yapabilmek için birçok yöntem denedim. Çünkü damga kullanmayı çok seviyorum özellikle günlüğümde. Ama ne yazık ki istediğim modelde damga bulmakta zorlanıyordum. Bulsam bile ücretlerinden ötürü edinemiyordum. Daha sonraları internet aleminde gezinirken silgiden damgalar yapılabileceğini gördüm. Gördüğüm videolarda yumuşak bir silgiyi kazıyarak birçok desen elde ediliyordu fakat benim yaşadığım il sınırları içerisinde bu tarz yumuşak silgiler mevcut değildi. Bulabildiğim en yumuşak silgiden bile istediğim sonucu elde edemedim ve tekrar aramaya koyuldum. Daha sonraları Eva diye süngerimsi kağıtların olduğunu gördüm. Bu kağıtlar kalın olduğu için baskı yapmak için uygunlar. İşte aradığımı bulmuştum. Hem kolay elde edilebilir bir malzeme hem de uygun fiyatlı.

 Peki Siyonağ Evadan nasıl damga yaptı ?




Malzemeler damga yapmak istediğimiz deseni çizebileceğimiz bir kağıt (deseni direk olarak evaya da çizebilirsiniz.), desene uygun boyutlarda eva , evadan deseni kesebilmek için makas ya da falçata, deseni sert bir yere yapıştırmalıyız ben bu yüzden silgi seçtim fakat siz herhangi bir sert cisme yapıştırabilirsiniz. Tabi ki yapıştırmak için yapıştırıcı.


Benim kullandığım eva Nova Color markasına ait. Ben 10lu paket halinde aldım. Farklı markalar çıkarıyor mu hiç bilmiyorum. Sağdaki fotoğrafta evanın kalınlığını göstermeye çalıştım. Kalınlığı 2 mm ama daha kalınları varsa çok daha iyi sonuç elde edebilirsiniz.

                                     

                       Ben damgam bir bulut şeklinde olsun istedim. Şeklimi çizdikten sonra kağıdı Evanın üzerine koyarak şeklin onun üzerine çıkması için ince uçlu bir kalemle batır-çıkar hamleleri uyguladım (sanırım bir sonraki fotoğrafta daha belli oluyor). 



Önemli olan şekil belli olacak sıklıkta batır-çıkar uygulaması yapmak.  Kağıdı kaldırıp kestim. 



Ben daha çok çeşit damgam olması için elimdeki delgeçlerden evayı delebilenleri kullandım ve daha muntazam küçük şekiller elde ettim.



Şekillere uygun boyutta silgi kestim ve yapıştırdım. Ben stick yapıştırıcı kullandım ama çok daha sağlam olmasını isterseniz silikon ya da Japon yapıştırıcısı kullanabilirsiniz.


Damgaları ıstampaya uygulayınca silginin kenarları da mürekkep oluyor. Bu yüzden çevresini düzeltmekte fayda var. Kelebekli olan damgada ben düzeltebildiğim kadar düzelttim. Düzeltme işlemini falçata ile yapabilirsiniz.

Ve sonuç;


  

Daha büyük damgalarda kendi dokunuzu oluşturabilir oluşturduğunuz dokuları birçok alanda kullanabilirsiniz.Bu dokuları yaparken illa mürekkep kullanmanıza gerek yok aynı sonucu sulu boya da verecektir hatta daha geniş renk skalası olduğu için çok daha farklı dokular elde edebilirsiniz.





Bu tarz küçük damgaları günlüğünüzde, mektuplarınızda, planlayıcılarınızda, kullanabilirsiniz. Yonca ve kalpli baloncuğu daha önceden yapmıştım ama sizlere fikir olması açısından ekledim.





Umarım sizler için yararlı bir post olmuştur. Bir sorunuz olursa yardımcı olmaya çalışırım:)


Gününüz güzel geçsin, gülümsemeniz eksik olmasın :)



6 yorum:

  1. Merhaba , blog keşif etkinliğiyle geliyorum , takip butonunu göremedim :(
    Ben de beklerim : Düşes'in Günlüğü
    İyi yayınlar!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uyarın için çook teşekkür ederim. Eklemeyi unutmuşum :)
      En kısa zamanda uğrayacağım :)

      Sil
  2. Bu kadar yaratıcı olmanız ne kadar güzel. Blogunuzu uzun zamandır takip ediyorum. Çok da beğeniyorum. Aslında yorum yapmak pek benim tarzım değildir ama aklıma çok sevdiğim kankimin sözü gelince yazmak istedim. (Yorum candir gerisi heyecan)
    Gerçekten çok başarılı ve anladigim kadarıyla sevecensiniz. Sizin de gülümsemeniz eksik olmasın. Yeni fikirlerinizi heyecanla bekliyor olacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tatlı yorumunuz için teşekkür ederim :) Sanırım arkadaşınızda blog yazıyor. O sizin sevecenliğiniz ;)

      Sil
    2. Evet öyle bi çabası var. Ben de bir blog açmak istiyorum ama henüz bazı teknik sorunlarla karşı karşıyayım. :) umarım yakında blogumla sahalara çıkacağım. Desteğinizi beklerim :)

      Sil
    3. Tabiki her konuda yardımcı olurum :)

      Sil